wrapper

Измина доста време от последната публикация в блога ни за което молим да ни извините. Засаждахме плантации. Стигнахме чак до Русе. Ето някои снимки от засаждането там.

Засаждане на плантация от Паyловния в гр. Русе - етапи Засаждане на плантация от Паyловния в гр. Русе - етапи

Засаждане на плантация от Паyловния в гр. Русе - етапи Засаждане на плантация от Паyловния в гр. Русе - етапи

За всички които са засадили Паyловния през есента на 2010 или пролетта на 2011г. В момента от пънчето или от корените на младите новодомци започват да избиват млади леторасти. Ако с вашите паyловнии това все още не се е случило, не се притеснявайте. Миналата година последните леторасти избиха на 15-ти май. Аз самият помислих че една от паyловниите не се е хванала и на 10-ти май започнах да разкопавам за да подменя корена. След първата копка с мотиката на повърхността се показа дебел отсечен летораст. Много се ядосах, че съм го похабил. Зарових дръвчето и след 5 дни на повърхността изби друг.

Новопокарали леторасти Паyловния Новопокарали леторасти Паyловния

Когато искате вашата Паyловния да се оформи като дръвче а не като храст, от всички леторастчета оставете само едно - най-силното. То ще е бъдещото стъбло на дървото. Желателно е да започнете да поливате ако не вали.

Ако сте засадили Паyловния есента на 2009 или пролетта на 2010 и сте ги обгрижвали правилно вече имате формирани прави стъбла без клони ( ако целта ви е добив на дървесина).

Сега от всички възелчета където е имало листа започват да избиват пъпки, които ще се превърнат в клони ако не ги отсраните. Ако целта ви е Паyловния за декорация, отстранете клонките там, до където искате да имате стъбло. Останалите ще формират корона.

Новопокарали леторасти на едногодишна фиданка - отсранете ги! Новопокарали леторасти на едногодишна фиданка - отсранете ги!

Ако пък искате Паyловния за дървесина, оставете само най горния жизнен летораст и отрежете върха на старата пръчка на един сантиметър над коляното от което излиза леторастът. Образува се луличка или кривина, която се изправя през годините. Подържайте старото стъбло без клонки. Насочете усилията си върху младия прираст, който ще се изстреля много бързо нагоре. Ако се образуват култучета в основата на листата на новия прираст, отстранявайте ги. Ако височината е голяма имаме специални японски триони с помощта на които височина от 7 м не е проблем.

Етапи по отстраняването на  страничните леторасти Етапи по отстраняването на страничните леторасти

Етапи по отстраняването на страничните леторасти Етапи по отстраняването на страничните леторасти

Специализиран японски трион за кастрене на Паyловния Специализиран японски трион за кастрене на Паyловния

Специализиран японски трион за кастрене на Паyловния

Поместваме видео материал за ваше улеснение. Желаем успех на всички паyловнисти!

n

НОВО!!! Допълнителни пояснения в допълнението към тази статия - "Кастрене на Паyловния през пролетта на втората година"