wrapper

Како веќе кажавме,односот со нашите клиенти не завршува со купување на определен број паyловнии. Велбој ЕООД обезбедува соработка во било која фаза од одгледувањето на тоа чудно дрво. Сепак,можно е некој да сака да се занимава со тоа без интервенција од наша страна, но бидејќи целта ни е нашите клиенти да ги постигнат најдобрите можни резултати, со задоволство споделуваме дел од своето знаење во врска со потребните услови за одгледување на паyловнија, како и искуството во садењето, опишано во неколку лесни чекори :


Основните прописи, кои треба да ги знаете пред да ја засадите паyловнија, се опишани во детали во "Создавање на плантажи", но наведени накратко се:

- пропусливи почви

- неутрално-алкална почва - рН над 5,5

- потпочвена вода на ниво не повисоко од 1,5 м

Садење. Садењето на дрвцата започнува по падот на лисјата. Обично за паyловнија тоа се случува во ноември. Во пракса, тоа може да се врши во текот на целата зима, додека почвата не е замрзната, да нема снег и кал. Ако садниците се чуваат на ладно и темно место, можат да се садат до крајот на месец мај.

1.Ископајте дупка со дијаметар 60 см и длабочина 60-80 см. Почитувајте ги овие димензии со цел да обезбедите непречен развој на младата паyловнија.

Садење на паyловнија- ископување на дупката Садење на паyловнија-ископување на дупката

2. Ставете 8-10 кг (тоа е околу 3 лопати) гнило ѓубриво, или 200 гр суперфосфат (Р2О5) во комбинација со 100 гр комбиниран тор азот:фосфор:калиум - (N:P:K) 15:15:15. Вратете дел од ископаната земја назад во дупката, додека стане длабока 30-40 см и измешајте и да се промеша со ѓубривото. На овој начин се обезбедува меко и хранливо лежиште што ќе го олесни развојот на младите корени. По ваша желба може да го користете Terawet.Терауете хидроапсорбент,кој при изобилство од вода ја апсорбира, како постојано го зголемува обемот. При суша ја враќа влагата, која е примена пред тоа. На овој начин потребата од наводнување намалува до 50%. Достапен во различни пакувања. Во сува состојба наликува на морска сол. За паyловнија се потребни 15 гр на дрво. Достапен и како таблети,кои содржат пресуван хумус. На едно дрвце се стават три броја. Ако користите таблети, потребата за ставање на ѓубриво намалува за половина. Ние сме дистрибутер на фирмата која увезува Тераует во Бугарија. Ако сте заинтересирани, контактирајте со нас.

 Садење на паyловнија - додавање на ѓубриво  Садење на паyловнија - додавање на Terawet

3. Ставете го коренот во дупката. Исечениот дел на стеблото треба да е на ниво на теренот или 2-3 см над него. Затрупајте го со остатокот земја .

 Садење на паyловнија- поставување на фиданката

4. Наводнувајте со околу 10 л вода. Ако садите паyловнија во есен,наводнувањето не е задолжително. Ова ќе завршат претстојните, во зима и пролет дождови и снежни врнежи.

Садење на паyловнија-наводнување  Садење на паyловнија-наводнување  Садење на паyловнија-наводнување

*Гофрираната цевка,покриена со чашка,ја спроведува влагата до првичната длабочина на дупката. Започнуваме да ја користиме за време на втората година,како ја поврзуваме дизната на цевката за наводнување по капки со тенко црево. На овој начин наводнуваме во длабочина и го стимулираме развојот на корените надолу. Ова ја прави паyловнија независна од наводнувањето во порана фаза на развојот . Самата чашка штити од запушување цевката, додека таа почне да се користи за тоа, за што е наменета. .

Дури да заборавите да засадите фиданки, може да го направите тоа во текот на целата година со такви, одгледани во саксии. Извадете го дрвцето од саксиичката со целата земја, без да се оштетат коренчињата, ставете го во претходно припремена дупка и потрупајте.

Зошто е потребно новозасадените фиданки паyловнија да се пресечени до нивото на теренот?

Тоа е задолжителен услов при користење на паyловнија за индустриско производство на дрвесина затоа што: :

1.Сме изведувале експеримент во кој сме саделе исечени и неисечени фиданки. Младите паyловнии почнуваат да растат од местото на исеченото и ако стеблото е оставено високо се добиваат искривувања, чворови и се нарушува квалитетот на дрвото во иднина. Освен тоа,кај овој вид садење имаме побрз развиток и фактички тие ги испреваруваат засадените високо други дрвца!

Засадена без да се сече до нивото на земјата паyловнија -резултатот:искривување на висина од 1,5м.Преку годините ова искривување ќе се исправи до нивото на земјата,но тоа место засекогаш ќе остане со чвор .

 Садење на паyловнија- неправилно!  Садење на паyловнија-неправилно!

Правилно садење на паyловнија -создадениот чвор е во близина до земјата,пополека се пополнува и не го нарушува квалитетот на дрвесината. Во овој случај првото искривување ќе биде помеѓу првиот и вториот годишен прираст на висина од околу 3-4 м: />

Правилно Садење на паyловнија-правилно!" title=" Садење на паyловнија- правилно !" />  Садење на паyловнија-правилно!

2. Ние ги предлагаме садниците исечени и подготвени за директна сеидба. Така не се плаќа без потреба транспорт за пренесување на гранки,кои се непотребни и по правило се отстрануваат,а како и напишавме погоре кај паyловнија кастрењето при местење на ново место е задолжително. Со тоа се намалува ризикот од тоа клиентот да пробува да не го исече на пролет (често среќаван настан пред тоа) и соодветно да не е доволен од развитокот.
Го запечатуваме местото, каде е сечено со восок за да попречиме испарувањето на влагата од трупецот. На овој начин се зголемува периодот на чување без почва. Тоа е особено важно при транспортирање на дрвцата на далечни растојанија. .

Готови за садење 
фиданки паyловнија title=