Добиване на пелети от пауловния

На изложенията и панаирите, които сме посещавали, винаги се е повдигал въпроса става ли или не става Паyловния за пелети. Някои „разбирачи” бяха на мнение че няма да става поради липсата на лигнин в дървесината, други мислеха че няма да има калоричност и трябвало да се смесва с друга дървесина. Е, сега вече мога да кажа: НЯМА ТАКОВА НЕЩО.

За експеримента на 21 Април 2010г. засадихме 500 дръвчета Паyловния елонгата на 500 кв.метра в схема 1/1 м.

Засаждане на плантация с пауловния за биомаса

Нарекохме експеримента „Паyловния за биомаса”. Публикували сме снимките на нарастването в същата статия в блога.

Плантация с пауловния за биомаса преди изсичане

След усиления растеж през летните месеци средната височина на насаждението е над 3 м.

За да изследваме рентабилността при изсичане всяка година или през една,разделихме насаждението на две и изрязахме едната половина, другата половина ще изрежем догодина.Тогава ще можем да кажем дали е по-удачно за биомаса да се сече всяка година или през една.

Плантация с пауловния за биомаса, изсечена наполовина

Плантация с пауловния за биомаса, изсечена наполовина

Ето и фактите:

Отрязахме 250 дървета на една година с височина около 3,2м. Обема беше 1,5 куб.м. Тежестта им беше 330 кг. Влажността – 65%.

Пауловния за биомаса преди смилане

Пауловния за биомаса на кантара

Смляхме ги и „потече зеленото злато”

Пауловния за биомаса - смилане

Пауловния за биомаса - чипс

Постарахме се да изчистим инсталацията за производство на пелети максимално, за да няма примеси с други материали. Въпреки това е възможно количеството на получените пелети да е неточно, защото в сушилнята винаги остават около 30% трици, които не могат да се извадят от там. Когато стартирахме линията, в сушилнята имаше боров дървесен чипс, който по същата логика нямаше как да бъде изкаран. Поради тази причина през пет минути проверявахме дали паyловниевият чипс е излязъл от сушилнята. Когато това се случи оставихме известно време готовите пелети да се изчистят от евентуални борови примеси,още един фактор за неточност в добива.

Преса за пелетиране

Поточна лента на машината за пелетиране

Всеобщо беше учудването, когато започнаха да излизат лъскави и твърди пелети, които потропваха твърдо в кофичката на разфасовчика.