Качества на пауловния

Паyловния не е просто още едно екзотично дърво. Трудно е да се изброят всички области, в които се използват различни части от нея, без да се пропусне някоя. Дървесина, листа, цветове – всички те имат свойства, от които можем да се възползваме.

Цялото растение – с удивителния си бърз растеж, е малко богатство за еколозите. Те са открили, че Паyловния, с бързоразвиващата се коренова система, е изключително подходяща за залесяване на застрашени от ерозия терени. Това отдавна е рутинна практика в някои страни – например в САЩ, където ерозията е постоянен проблем. Паyловния е подходяща и за повторно залесяване на опожарени горски масиви; освен очевидните предимства, чрез сериозното количество листна маса, след листопада тя осигурява бързо естествено наторяване на пострадалите площи.

Разбира се, необикновените и качества, отдавна са я превърнали в почти задължителен за паркове и градини растителен вид – не само за Азия, но и за САЩ и Европа. Огромните листа и голямата корона, при това израстващи без да са нужни години чакане, предоставят плътна сянка на местата за почивка; така парковете с Паyловния представляват приятни прохладни кътчета сред горещината и праха на големите градове. За това – каква огромна зелена (и фотосинтезираща) площ представлява тази листна маса и колко много въглероден диоксид преработва – дори не е нужно да се говори. Ако има дърво, чиито представители могат да се нарекат „белите дробове на градовете“ – то това е Паyловния.

 

Лист от пауловния

Лист от пауловния

 

 

Самите листа имат размер от порядъка на 75 см в диаметър, затова няма нищо чудно в значителните количества въглероден диоксид, нужен за обмяната им, респективно – огромните количества кислород, отделяни в атмосферата при тяхната фотосинтеза. Листната маса от Паyловния е подходяща по състав за приготвяне на фураж за тревопасни животни – тя съдържа приблизително 20% протеини и качествата и са близки до тези на люцерната. Достъпността и големите добиви осигуряват ниска себестойност на храненето – един от най-важните показатели при избор на фураж в индустриалното животновъдство. Това, обаче, не е единственото, с което паyловниевите листа се ценят. Установено е, че те съдържат вещества, които повлияват благоприятно дейността на черния дроб, бъбреците и жлъчката, а също действат добре при белодробни страдания. В Китай тези им свойства са известни отдавна; дори фармацевтичната индустрия там се занимава с промишлено производство на лекарства, базирани на Паyловния. Листата имат и други свойства – употребата им в козметиката в азиатските страни е също толкова стара, колкото и медицинското им приложение, но за Европа това е новост; едва в последните години екстракти от листа на Паyловния се включват в състава на кремове и парфюми. Същото важи и за цветовете – ароматът на цветът от Паyловния се определя като „ванилен, пудрен и леко бадемов“. Установено е, че това се дължи на съдържащия се в него хелиотропин – вещество, известно в парфюмерията и присъстващо и в други аромати (напр. Таитянска ванилия). Анализът на аромата на цъфнала Паyловния е извършен чрез т.нар. „GC mass spec“ – метод, основан на газова хроматография и спектрометрия на масата.

 

Плантация пауловния с цветове

Плантация пауловния с цветове

Пауловния като фураж

Пауловния като фураж

 

Не може да не обърнем внимание на още една част от чудната Паyловния – едрите цветове, които всяка пролет обсипват клоните и. Освен с красота, те се отличават и с твърде приятен аромат. Пчелите, впрочем, оценяват техните преимущества, и затова от кошерите в близост до паyловниеви горички, се добива мед със забележителни качества. Медът от Паyловния е лек, прозрачен, много светъл и ароматен; по цвят и консистенция може да се сравни единствено с акациев мед. Точно като него той е от най-високо качество. Освен като деликатес, той служи и като лечебно средство. Известни са свойствата му да повлиява и помага при лечение на бронхити и други болести на дихателната система, както да подобрява функциите на жлъчката и черния дроб и храносмилането като цяло. Тези качества на меда от Паyловния се дължат на биологичноактивни вещества, намиращи се в цветовете и, така че няма нищо, че и самите цветове се използват за храна. Освен китайският опит в това отношение, не бива да пропуснем модната напоследък употреба на паyловниеви цветове като фунийки с пълнеж от крем – може да звучи като екзотичен десерт, но вече е част от менюто на някои европейски ресторанти.

 

Цвят от пауловния

Цвят от пауловния

 

Дори семената на това чудесно растение имат свое приложение: още през 19-ти век са използвани за опаковане и транспортиране на фин китайски порцелан. Всъщност това е и начинът, по който Паyловния намира своя път към САЩ.

Качествата на растението могат да се видят в следната сравнителна таблица:

Сравнителна характеристика по скорост на растежа на първите 7 вида бързорастящи дървета на планетата.

От таблицата се вижда че видовете от род Паyловния (Paulownia spp.) имат най-бърз растеж, несравним с никой друг дървесен вид.

Вид

Годишен прираст

Височина на 3 годишно дърво

Максимална височина на зрялото дърво

Паyловния, Императорско дърво, Кири,

(Paulownia spp.)

3 – 5 м

10,5 – 15,5 м

15 – 20 м

Хибридна върба

(Salix spp. hybrid)

1,5 – 4 м

7,5 – 12 м

15 – 25 м

Черна топола

(Populus nigra)


2,5 – 3,5 м

9 – 12 м

20 – 25 мХибридна топола, Източна топола, Източно памуково дърво

(Populus deltoides)

2,5 – 3,5 м

9 – 12 м

20 – 30 м

Тексаски червен дъб

(Quercus texana, Quercus nuttalli)

2 – 2,5 м

7,5 – 9 м

15 – 20 м

Червен евкалипт

(Eucalyptus polyanthemos)

2 – 2,5 м

6 – 9 м

10 – 15 м

Плачеща върба

(Salix babylonica)

1,5 - 2,5 м


4,5 – 9 м

15 – 20 м


От всички посочени видове, Паyловния е най-невзискателна по отношение на качествата на почвата. Тя лесно се адаптира към различни типове почви, като единственото и специфично изискване е наличието на достатъчно влага през първите години от развитието и. Растението живее дълго – от 70 до 100 години, което го прави по-скоро изключение от останалите бързорастящи видове. При избор на вида Паyловния трябва да се държи сметка за неговата устойчивост на ниски температури. Знае се, че  Paulownia tomentosa  издържа на студове до -27°С, Paulownia elongata – до -16°С, а Paulownia fortunei не е устойчива на температури под 0°С.

Фирма Велбой ЕООД осигурява посадъчен материал от Паyловния, който не само има бърз растеж, но и висока толерантност към ниските температури в нашата страна.

Както вече стана дума, видовете Паyловния, с прираст от 1 куб.м за 7-8 години, са едни от най-бързорастящите на планетата. Във времена, когато преди въвеждането на всяка новост в производството или селското стопанство, е наложително да мислим дали тя няма да навреди на природата, в епоха, когато обществото най-после започва да измерва технологичния си напредък със степента на опазване на природата, Паyловния отново се оказва една малко богатство. Бързият растеж на дървото е изключително пригоден за получаване на големи количества биомаса за кратко време. Много производители вече внедряват тази практика в стопанствата си; гъсто посадени, паyловниите за кратко достигат нужното развитие без да заемат твърде много обработваема площ. Използва се цялото растение – стъбло, листна маса и т.н. Биомасата от Паyловния е подходяща както за силажиране (съответно за храна на селскостопански животни), така и за множество други цели, след които и използването и като суровина за алтернативни възобновяеми енергийни източници. Едно от най-перспективните и приложения е биоетанолът, получен от целулоза. Освен многобройните области, където се използва той в момента, някои учени виждат в него гориво на бъдещето – лесно за производство и употреба, без рискове за околната среда. Съществуват два метода за получаване на биоетанол – единият е с култивирани за целта микроорганизми, използващи целулозата като източник на енергия и отделящи етанол като продукт на обменните си процеси; другият е базиран на действието на определени ензими, разграждащи целулозата до желания продукт. Макар вторият да е по-евтин и по-често прилаган, и двата начина имат предимства и бъдеще. Както вече споменахме, биомасата от Паyловния е подходяща суровина за производство на биоетанол,  но далеч не единствената. При обработката на Паyловния и получаването на дървесина от нея, естествено остават клони и други части, които формално се наричат отпадък, но не само че не се изхвърлят, а и всъщност са още един източник на целулоза за получаване на биоетанол. Така отглеждането и обработката на Паyловния не само се включва по естествен път в кръговрата на веществата в природата, но и активно допринася за поддържане на екологично равновесие и опазване на природата на нашата планета. От целулозата на растението се получават и така актуалните в днешно време пелети. Те се използват за гориво на котли, отопляващи единични домове или цели сгради, както и за промишлени цели, като употребата им непрестанно нараства. Лесното и евтино получаване на биомаса е възможно поради следните качества на Паyловния:

– не изисква повторно засаждане; дори при ниско рязане, от дънера израства нова фиданка, която при това расте по-бързо, тъй като кореновата система на растението е вече развита.

– стъблото може да се отреже по всяко време – не сме ангажирани със сезони и срокове на прибиране на реколтата.

Практически нищо от растението Паyловния не се губи; нищо не замърсява или променя околната среда. в този смисъл не е пресилено да го наречем „Дърво на бъдещето“, защото земята ни има бъдеще единствено ако подхождаме към ресурсите и разумно и с нужната грижа.

Плантация от пауловния за производство на биомаса

Плантация от пауловния за производство на биомаса

Биомасата от пауловния е подходяща за производство на възобновяеми енергийни източници - например биоетанол

Биомасата от пауловния е подходяща за производство на възобновяеми енергийни източници – например биоетанол

Биомасата от пауловния е подходяща за производство на възобновяеми енергийни източници - например пелети

Биомасата от пауловния е подходяща за производство на възобновяеми енергийни източници – например пелети

 

Едно от интересните качества на дървото Паyловния, са чудните свойства на неговата дървесина. Първото от тях е нейната универсалност. Макар и да е била използвана от векове, днес все още продължаваме да се изненадваме от многобройните и приложения – включително такива, за каквито досега не сме знаели. Разбира се, стимул да се търсят нови и нови приложения на дървесината от Паyловния е нейната ниска себестойност. След като сравним цената с качествата и, става ясно, че не сме далеч от идеалната дървесина.

 

Дървесина от пауловния

Дървесина от пауловния

 

Първото, което прави впечатление при дървесината от Паyловния, е нейната забележителна лекота. Това е причина да се предпочита при изработка на детайли, при които ниското тегло е от решаващо значение, а именно авиационни конструкции, както и части за плавателни съдове. Много ценена е също като материал за касетки, палети, готови продукти за транспортиране, тъй като така се намалява общото тегло на товарите; това води до по – малък разход на гориво, възможност да се превозва повече продукция, а оттам – съответно до по – ниска цена на транспорта, което, в крайна сметка, е целта на всеки, който се занимава с логистика. Напоследък този вид дървесина е предпочитана и за интериорни решения при производство на автомобили. Подходяща я правят комбинацията от качества, като лекотата е само едно от тях.

Дървесина от пауловния

Дървесина от пауловния

Микроскопска снимка на структурата на дървесина от пауловния

Микроскопска снимка на структурата на дървесина от пауловния

 

Друго такова е ниското съдържание на влага и ниска пожароопасност на дървения материал от Паyловния. Той е с водно съдържание от порядъка на 10-12%, трудно поема вода и вследствие на това детайлите, изработени от него не се деформират, така както сме свикнали, че става с повечето дървени части, изложени на влага. Причината за това е нейната твърда влакнеста структура, дължаща се на особеното устройство на клетките и. Именно това прави Паyловнията предпочитана при избор на материал за сауни и мебели. Качествата и я правят пригодна за почти всичко: детски играчки, щори, паркети и не на последно място на музикални инструменти. Материалът се отличава със специални акустични свойства, познати на азиатските майстори. Напоследък от нея се изработват и европейски музикални инструменти, но и в тази област развитието тепърва предстои.

Пауловния като материал за музикални инструменти

Пауловния като материал за музикални инструменти

Мебели и облицовка от пауловния

Мебели и облицовка от пауловния

 

Често като недостатък на дървесината от Паyловния се сочи нейната ниска твърдост. Да, тя наистина е мек материал и в много сфери на прилагане това е голяма предимство. Има, разбира се, и такива, в които е необходимо материалът да е твърд. В тези случаи се практикува фурнироване с по-твърди дървесини, например орех. Разликата в цената на подобно изделие, сравнено със същото, изработено изцяло от орех, е доста сериозна. Тежестта на двете е също различна и, не на последно място, трябва да споменем, че противопожарните власти в повечето държави биха изпаднали в ужас при вида на дом, пълен с орехова дървесина, докато паyловниевата (поради ниското си съдържание на смоли), е по-скоро трудно да бъде накарана да гори. Всъщност в момента доста производители влагат Паyловния при изработката на тези части от мебелите, които не се виждат; така постигат лекота, здравина, по-ниска цена и устойчивост на деформация. Не можем да пропуснем да споменем, че дървеният материал от Паyловния не се поврежда от дървояди. Този факт най-високо ценят в страните, където да се живее в дървени домове е практика –  ако ви се струва дреболия, спомнете си как бабите ни са се оплаквали от повредените си мебели; някои от нас сами са виждали старите им гардероби и шкафове, проядени от този паразит. Причината е, че за разлика от бързорастящите видове от род Quercus, при които танини се натрупват в листата, Паyловния натрупва танини в дървесината, което я прави устойчива на инвазия от дървояди и термити.

Сауна от пауловния

Сауна от пауловния

Ламперия от пауловния

Ламперия от пауловния

 

Често сравняват Паyловния с балсовото дърво. Не може да се отрече, че последното има някои качества, но все пак – погледнато в детайли, Паyловния го превъзхожда по няколко показателя. Преди всичко, за разлика от балсата, тя не попива лакове и епоксидни смоли; дори и вода, както споменахме. Това е причината да е предпочитана при изработка не само на пейки за сауни, но и на различни видове състезателни лодки – в съчетание с лекотата и ниската цена. Приложението и в спортовете не се изчерпва с това – от нея се правят сърфове, сноу бордове и ски.

Употреба на дървесина от пауловния в корабостроенето

Употреба на дървесина от пауловния в корабостроенето

 

В обзавеждането на дома почти няма място, където паyловниевата дървесина да не е желана – освен за щори, ламперии и мебели, след фурнироване, от нея се изработва чудесен паркет. Специално за любителите на приложните изкуства съобщаваме, че Паyловния е материал, които резбарите с удоволствие обработват, именно заради мекотата му; в комбинация с трудната горимост и липсата на деформации, той е идеален и за най-сложната дърворезба.Не на последно място в списъка от качества на тази дървесина, е нейната гладкост и липса на чворове. Интересно качество е способността на гредите от Паyловния да задържат винтове в самия си край без да се цепят; това може да се види на снимката:

Дървесината от пауловния задържа винтовете и по ръба

Дървесината от пауловния задържа винтовете и по ръба

 

Изложените дотук факти категорично доказват, че Паyловния не е просто още един дървесен вид – тя е начин да се прави бизнес. Неслучайно я наричат „Дърво – петролен кладенец“; тя наистина ще ви донесе пари. Енергетика, фермерство, изкуство или наука – в каквато и област да са Вашите бизнес интереси, там ще се намери място и за Паyловния – Дървото на бъдещето. С нея това бъдеще ще е по-сигурно, по-топло и безопасно. Винаги има време да се възползвате от възможностите и и все пак – най-подходящият момент е сега!