Най-после дойде и хубавото време, но с него и старите познати вредители, които са били по-нетърпеливи и от нас!

Третиране на Паyловния срещу мъхнат бръмбар

Отправяме тази статия на вниманието на пчеларите, които са заложили на пауловния, като ранно цъфтящ вид с продължителен и обилен цъфтеж за изхранването на своите пчелни семейства. Естествено по никакъв начин няма да омаловажим отглеждането на пауловния, като декоративен вид, защото едва ли някой ще се любува на красотата на проядени цветове.

За да обясним по-добре борбата с вредителя ще дадем кратко описание на биологията на този вид.
Мъхнатия Бръмбар- Epicometis (Tropinota) hirta зимува като възрастно насекомо в почвата. На пролет излиза от местата на зимуване през втората половина на Март и първата половина на Април. При мрачно, ветровито и дъждовно време се крият под бучки пръст в почвата или стоят неподвижни по растенията. Стават активни при слънчево и топло време. Вечер отново се крият в почвата или не отворените цветове на нападнатите растения. Първо нападат цветовете на глухарчето и подбела (Те са от ранно пролетните плевели. По това време няма много други цъфтящи растителности). След, като започне цъфтежа на овощните видове, те преминават към тях. Изгризват плодника, тичинките и венчелистчетата. Основна вреда нанасят презимувалите възрастни индивиди. Оплодените женски бръмбари снасят яйцата си на 12 см дълбочина в почвата. Преминават през пълна метаморфоза: яйце→ ларва→ какавида→възрастно. Бръмбарите от новото поколение се излюпват Август, но те не излизат на повърхността същата година, а остават да зимуват в почвата.

Преведено на нормален език тази биология ни показва, че с редовна плитка обработка на почвата в между редовото пространство ще се намали популацията на ларвите, какавидите и възрастните, които живеят в нея. Нападането на цветовете на глухарчето, може да служат като прогнозен сигнал за появата на вредителя преди пренасянето му към овощните видове или в нашия случай към цветовете на пауловнията. Тази по-ранна прогноза ще позволи използването на по-широк спектър от инсектициди, тъй като химичната борба с бръмбара, по време на цъфтеж на трайните насаждения е ограничена с цел предпазване на пчелите от вредни за тях химични средства. Ние държим винаги около периода на цъфтеж да се използват инсектициди, които са регистрирани, като безвредни за пчелите.

Без да целим реклама на определени фирми ще споменем 2 препарата, за които се гарантира, че веднъж изсъхнали не вредят на малките работнички. Важно е пръскането с тях да се извършва привечер след 18:00ч, когато пчелите са се прибрали от паша за да има време препарата да изсъхне. Веднъж изсъхнал, той не вреди! Важно е само по време на пръскането да няма пчели. Това са Протеус 110 ОД с доза 45мл/дка и Децис 2,5 ЕК 50мл/дка. В зависимост от степента на нападение се препоръчва 2 пръскания през 7 дни. Една от причините за трудната борба с бръмбара освен опазване на пчелните семейства е и устойчивостта на възрастните, към редица химични средства. Допълнително затруднение създава и покритото с фини власинки тяло на възрастното от където идва и името му „Мъхнат бръмбар“

За любителите на биологичните методи за борба с неприятелите, които ние приветстваме освен редовни обработки на почвата, може да се прилага и трудоемкия, но биологично ефективен метод „стръскване“ на дърветата рано сутрин, когато индивидите са слабо подвижни. Последвано от механично събиране и унищожаване на неприятеля.

Друг метод, който може да се приложи, като биологична борба е следния: изрязват се пластмасови шишета, така че да се ползва само дъното на бутилката. Горната част с отвора не ви е необходима. Правят се 2 дупки от страни, за да се пригоди дръжка било тя от сезал, коноп или обикновена тел, кой с каквото разполага. И най-съществената част! Установено е, че бръмбара се привлича от синия цвят. Може би затова толкова лакому напада сега и синьо-виолетовите цветове на пауловнията. За това „кошничките“ се боядисват от вън или от вътре ваш избор в нюанси на небесно синьо и се пълнят с вода. Не е необходимо да се пълни до горе. Само колкото да се покрие дъното или 1/3 от кошничката. След, което се качват по дърветата. По този начин вместо да отиде на цвета бръмбара се привлича от синеещата кошничка и пада вътре, а водата му пречи да излезе.

Предлагаме отвари, които могат да помогнат при борбата с неприятеля.

Лайка (Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla).

Съцветията на лайката проявяват висок инсектициден ефект срещу листни въшки, кръвна въшка, листни бълхи, листозавивачки и т.н. Използват се водни разтвори от изсушени и стрити на прах съцветия в доза 200 g прах за 10 л вода. Възможно е да се прилагат и водни екстракти, получени след накисване на 200 g съцветия в 10 л вода за 24 часа. Този екстракт може да се прилага и непосредствено преди прибирането на реколтата, тъй като токсичността му бързо се губи под влияние на слънчевата радиация.

Чесън (Аllium sativum).

На санскритски името му означава „убиец на чудовища“. Една голяма глава се обелва и скилидките се нарязват на ситно. Заливат се с 3 Л вряла вода и се оставят да се накиснат за 3-4 часа. Получената смес се долива с още 7л вода и се пръска.

Кромид (Allium cepa).

2-3 големи глави се нарязват с люспите подобно на чесана се заливат с 3л врял вода, киснат се 3-4дни и отново се доливат с 7л вода.
Люти чушки 300-400гр пресни люти чушки се нарязват и се накисват за няколко часа във вода. Екстракта може да се направи със сух лют червен пипер, но трябва да се постави в тензух в противен случай може да се запуши пръскачката.

Биологичните пръскания трябва да са по-чести и през по-кратък интервал от време за да има по-бърз ефект. Препоръчва се 3-4 пръскания през 3 дни.
Миналата година в нашето опитно поле за биологично отглеждане на зеленчуци между редовете на пауловнията се уверихме в ефективността в борбата срещу насекоми на отвари от лук, чесън и люти чушки. Представихме Ви рецепти за тях, но ги споменаваме с резерва, защото смятаме, че самата миризма или лютивината може да прогони и пчелите от цветовете на пауловнията. Тези пръскания може да се направят опитно на 1-2 дръвчета и да се наблюдава дали оказват влияние върху тях. Ще помолим смелчаците, който пробват тези отвари да споделят опита си с Нас и да запишат своите отзиви от ефективността на „препаратите“. Благодарим Ви предварително!